Deze 4 marketing technologieën gaan de toekomst veranderen

Waarom Ma onmisbaar is

Steeds meer werkzaamheden worden geautomatiseerd of gedigitaliseerd. De marketingtechnologie neemt tijdsintensieve taken, zoals campagneonderhoud en -optimalisatie, uit handen. Denk aan geautomatiseerde e-mail-workflows, advertising tools die automatisch biedingen aanpassen of dashboards die realtime data uit verschillende bronnen weergeven. Hierdoor kunnen marketeers zich op een strategischer niveau met marketing bezighouden. Maar door al die nieuwe ontwikkelingen is het lastig om bij te blijven. Toch bestaat de verwachting dat jij als moderne marketeer de nieuwste technologie weet in te zetten om meerwaarde te creëren voor zowel klant als organisatie. Dit vraagt om een scherp oog voor aankomende trends en hoe deze zich gaan ontwikkelen. Welke trends zijn een investering waard en welke blijken te mooi om waar te zijn?

Een mooi startpunt

Tijdens het marketingtechnologie-evenement MarTech18 in december werd een aantal opkomende trends op het gebied van marketingtechnologie gedeeld. Ik deel met jullie vier marketingtechnologieën die de toekomst voorgoed gaan veranderen. Tenminste, áls de marketingwereld ze grootschalig weet te implementeren. Een mooi startpunt voor het selecteren van de juiste technologische trend voor jouw organisatie.

Trend 1: Voice search

De tijd van voice search is aangebroken. Vroeger zagen we hoe karakters in sciencefictionfilms computers of lichten aanstuurden op basis van spraak. Nu zijn spraakgedreven apparaten ook in ons leven. Met de komst van personal assistant devices als Google Home, Siri en Alexa is voice search toegankelijk voor iedereen. Sinds Google Home in de zomer van 2018 ook een Nederlandse variant heeft gekregen, is het hek helemaal van de dam.

Het aantal spraakgedreven zoekopdrachten neemt sterk toe en dit zal alleen nog maar meer worden. Waar vorig jaar nog nauwelijks van dit soort zoekopdrachten werden uitgevoerd, verwacht men dat tegen 2020 zo’n 50% van de zoekopdrachten door middel van voice search uitgevoerd worden. De investeringen in voice search lopen dan ook flink op en steeds meer marketeers nemen voice search mee in de marketingplannen.

Maar dit is nog maar het begin. Alles wat mensen willen weten ligt binnen handbereik, of stembereik, met voice search. Dit betekent dat de klant bepaalt wat en wanneer hij iets ontvangt van een merk. Spraakgedreven apparaten staan 24/7 klaar om de gebruiker op zijn wenken te bedienen. Klanten worden hierdoor selectiever en instant rewards voeren de boventoon.

Naar verwachting zullen daarom onder andere auto’s de drijvende kracht achter voice search worden. In de auto hebben mensen toegang tot een personal assistant device en zijn ze zich bewust van de omgeving. Dit maakt het mogelijk om tijdens de autorit een boodschappenlijst samen te stellen of bij het zien van reclame-uitingen direct het product te bestellen via voice search.

Zoekwoorden anders formuleren

Voice search vraagt ook om de nodige aanpassingen. Het gesproken woord verschilt sterk van het geschreven, of in dit geval getypte, woord. Dit betekent dat je zoekwoorden anders moet formuleren. De focus ligt op conversationele zoekwoorden. Zo bevatten gesproken zoekopdrachten vaak een vraag. Het is daarom goed zoektermen te combineren met vraagwoorden als hoe, wie, wat of waarom en vervolgens kort en krachtig antwoord te geven op deze vragen.

Tevens stimuleert voice search brand bypass. SEO is belangrijker dan ooit. Alleen de topposities tellen mee bij het spraakgedreven zoeken. Dit geeft het algoritme alle macht om te bepalen. Merken die geen eerste positie weten te bereiken, krijgen geen vermelding en verschijnen dus ook niet op de radar van potentiële klanten. Alleen als gebruikers van voice search om een specifiek merk vragen, wordt dit meegenomen in de zoekopdracht.

Een manier om brand bypass te vermijden is daarom het geven van adviezen. Mensen kiezen voor het merk dat hen het beste advies weet te geven. Denk aan content met handige tips, stappenplannen of how-to-video’s. Niet alleen beantwoordt deze content de mogelijke vragen die in spraakgedreven zoekopdrachten voorkomen, maar gaan mensen je merk hierdoor als een vertrouwde raadgever zien. Zo voelen ze zich verbonden met het merk en blijf je top of mind.

Trend 2: Artificial Intelligence (AI)

Aansluitend op de voice search-trend, is ook artificial intelligence (AI) sterk in ontwikkeling. We zijn nog niet zo ver dat robots het van ons overnemen, maar de algoritmes worden steeds intelligenter en er is steeds meer mogelijk. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de marketingbranche, maar bijvoorbeeld ook voor sales en HR.

Met AI is het mogelijk om grote hoeveelheden data in korte tijd te analyseren. Op basis van deze data doen de zelflerende algoritmes voorspellingen en aanbevelingen. Onder andere chatbots, salestrainingsmodules, onboarding-processen, smart devices en voice search maken gebruik van kunstmatige intelligentie. Het personaliseren van uitingen en processen wordt hiermee kinderspel.

Het publiek heeft steeds minder zin in de onpersoonlijke en massale boodschappen van outbound marketing. Mensen willen persoonlijk aangesproken worden met informatie of producten die voor hen relevant zijn. Bovendien willen ze zelf bepalen welke informatie ze ontvangen en wanneer. AI speelt hierop in.

AI vormt namelijk een filter tussen merk en gebruiker. We worden minder lastiggevallen door advertenties, omdat AI de keuzes maakt. Steeds meer apparaten hebben een digitale connectie. Van slimme koelkasten tot aan wasmachines die zelf een monteur laten komen. Deze apparaten kunnen zelf communiceren en beslissingen nemen. Zo houdt een zo’n koelkast bij welke producten aanwezig zijn, checkt de houdbaarheidsdatum en geeft zelfs receptadviezen. Is de melk op? Dan bestelt de koelkast dit opnieuw. Men spreekt daarom ook wel van de nieuwe B2B-marketing: Bot-to-Bot.

Onbewuste merkloyaliteit

De smart koelkast zorgt er ook voor dat continu dezelfde producten worden besteld. Mensen proberen nauwelijks meer nieuwe producten uit en gebruikers dienen actief aanpassingen te maken in hun voorkeuren om variatie te creëren. Hierdoor ontstaat onbewust merkloyaliteit voor merken die de technologie heeft uitgekozen en niet de gebruiker. Dit maakt het voor marketeers extra moeilijk om tot potentiële klanten door te dringen.

Tot nu toe blijkt vaak nog dat de technologie overschat en het menselijk brein onderschat wordt. Algoritmes worden steeds slimmer, maar kunnen ons nog niet zo nauwkeurig inschatten als een ‘echt’ persoon dat zou kunnen. Er is bovendien altijd iemand achter de technologie nodig die de algoritmes codeert en laat doen wat wij willen dat het doet.

Trend 3: Shoppable experiences

Stel je voor dat een collega een mooie nieuwe jas aanheeft en een app het mogelijk maakt om direct soortgelijke jassen op te zoeken en te bestellen. Alles om je heen is met behulp van afbeeldingsherkenning te shoppen. Dit maakt het leven in een samenleving gericht op instant rewards een stuk gemakkelijker. Shoppable experiences krijgen het voor elkaar.

Shoppable experiences veranderen de wereld om ons heen met behulp van augmented reality in één grote winkel. Alles wat je ziet is eenvoudig online te bestellen door een foto te maken. Zo organiseerde Tommy Hilfiger bijvoorbeeld een evenement waar modellen rondliepen in shoppable outfits. ASOS creëerde daarnaast binnen zijn mobiele app een functionaliteit die de camerafunctie gebruikt om vergelijkbare producten binnen het assortiment te zoeken.

Maar ook Snapchat laat mensen producten bestellen op Amazon door hier een foto van te maken. IKEA gaat zelfs nog een stap verder door appgebruikers het vloeroppervlakte van hun woning te laten scannen. De app berekent vervolgens de grote van het oppervlakte en doet suggesties voor meubels die binnen de ruimte zouden passen. Uiteraard zijn deze IKEA-meubels direct te bestellen in de app.

Naast ervaringen bestaan er ook shoppable video’s. Video’s die tussentijds stopgezet kunnen worden om de producten die hoofdrolspelers dragen of in huis hebben direct te bestellen. Het kijken van een aflevering van je favoriete serie kan op deze manier zomaar uitlopen op een nieuwe garderobe, volledig in de stijl van bijvoorbeeld Harvey Specter.

Kritisch blijven

Net als bij de andere trends moeten we kritisch blijven. Augmented reality werd al eerder gehypet, maar is nog steeds niet echt van de grond gekomen. Is het, nu we een aantal stappen verder zijn op het gebied van techniek, mogelijk om deze technologie eindelijk tot haar recht te laten komen? Daarnaast is het ook nog maar de vraag of mensen zitten te wachten op een wereld waarin alles shoppable is. Vaak blijft het nog bij een keer uitproberen, via een app of evenement.

Trend 4: Blockchain

Blockchain en bitcoin zijn inmiddels veel gehoorde termen. Maar wat is blockchain nu eigenlijk en waarom is het relevant voor marketing? In het kort is blockchain te omschrijven als een netwerk van transacties. Iedere transactie wordt vastgelegd in het netwerk en gecontroleerd door de gebruikers binnen dit netwerk. Uitwisseling kan plaatsvinden in de vorm van informatie, maar ook in de vorm van geld met tokens ofwel bitcoins.

Doordat de gebruikers binnen het netwerk elke transactie controleren, is er geen objectieve derde partij nodig die de transacties beheert. Zo maken bitcoins banken bijvoorbeeld overbodig. Tevens zorgt deze manier van uitwisseling voor een grotere betrouwbaarheid van data. Binnen het netwerk worden dezelfde data namelijk op meerdere locaties bijgehouden en gecontroleerd op afwijkingen. Dit zorgt ervoor dat er minder fraude mogelijk is.

Dit lijkt privacygevoelig. Je deelt allerlei data met een volledig netwerk van onbekenden. Maar het principe van blockchain is juist zeer gericht op het beschermen van de privacy van gebruikers. Blockchain toont binnen het netwerk alleen de data die nodig zijn om een transactie te valideren. Op deze manier vormt blockchain een laag over de data die zorgt dat privacygevoelige informatie wordt beschermd. Gebruikers kunnen hierin zelf bepalen wat ze wel en niet zichtbaar maken.

Blockchain in advertising

In de toekomst verwacht men dat de handel via blockchain zal gaan plaatsvinden. Via gedecentraliseerde netwerken vindt dan wereldwijde handel plaats zonder tussenkomst van een centrale partij. Maar op kortere termijn kan blockchain ook in advertising uitkomst bieden. Het netwerk van transacties faciliteert hierbij de uitwisseling van advertenties tussen adverteerder en advertentieplatform.

Niet alleen zorgt blockchain op deze manier voor absolute transparantie binnen advertising, ook vergroot het de snelheid van transacties en vermindert het de kosten. Hierdoor zijn advertentieplekken op een betrouwbare en efficiënte manier te veilen. Afspraken over bijvoorbeeld de hoeveelheid impressies en de kosten hiervan zijn eenvoudig te controleren binnen het blockchain-netwerk, waardoor fraude wordt geëlimineerd.

Maar…

Blockchain is op dit moment een veelbelovende technologie en hype, de toekomst zal uitwijzen hoe het de komende de 15 jaar de verdien- en marketingmodellen zal veranderen. Er zijn namelijk ingrijpende veranderingen nodig om volledig op blockchain over te gaan. Alle transacties dienen verplaatst te worden naar het blockchain-netwerk en centrale partijen in het transactieproces, zoals banken en overheden, vallen weg. Sommigen zijn dan ook sceptisch over de grootschalige toepassing van blockchain. 

Een bijkomend nadeel van blockchain is dat het alleen werkt voor digitale transacties. Hoewel technologie in steeds meer processen en werkzaamheden doordringt, zijn er ook nog steeds analoge gebieden waar blockchain minder relevant voor is. Zo zou een overgang naar blockchain cashtransacties bijvoorbeeld tenietdoen. Bovendien neemt de afhankelijkheid van technologie toe door transacties alleen via blockchain te laten verlopen.

Tot slot is blockchain nog niet ver genoeg ontwikkeld om transacties in realtime uit te kunnen voeren. Op dit moment kunnen er via blockchain ‘slechts’ 7.000 transacties per seconde plaatsvinden, waar VISA bijvoorbeeld 24.000 transacties per seconde verwerkt. Bedrijven als IBM investeren echter flink in blockchain voor advertising (BRON: Forbes). Hoe meer de technologie zich ontwikkelt, hoe gestroomlijnder en transparanter blockchain wordt.

Klaar voor de toekomst?

Hoe deze 4 technologietrends zich gaan ontwikkelen zullen we in de toekomst zien. Houd ze echter zeker in de gaten, want één van deze trends kan zomaar eens een vlucht nemen dit jaar. Door focus te geven aan de trends die je als moderne marketeer in de gaten wil houden, maak je het al een stuk makkelijker om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Bekijk dit artikel ook op Frankwatching!

Wil je meer informatie over hoe jouw organisatie bedrijfsgroei kan realiseren? Neem vrijblijvend contact met me op, ik help je graag verder!

– Mirte Enzlin

afbeelding van mirte

Ook interessant voor jou...

Even sparren?

Drink online een kopje koffie met onze specialisten.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.